Celiakie je autoimunní, chronické, celoživotní onemocnění, způsobené trvalou nesnášenlivostí lepku. Lepek je tvořen bílkovinami, které jsou obsaženy v obilných zrnech. Při onemocnění celiakií působí lepek na povrch sliznice tenkého střeva, kde dochází k typickým zánětlivým změnám a poškození sliznice tenkého střeva. Dochází k poruše vstřebávání všech živin, minerálů i vitamínů.
Celiakie se může projevit kdykoliv během života - v dětství i v dospělosti.
Diagnostika
U pacientů s DIABETEM je statisticky vyšší procento onemocnění celiakií. Proto se u těchto pacientů jednou ročně vyšetřuje krev na stanovení protilátek proti gliadinu, endomyziu a tkáňové transglutamináze. V případě pozitivity je nutné mikroskopické vyšetření vzorku sliznice tenkého střeva - enterobiopsie.
Léčba
Jedinou možností v léčení nemocného celiakií je celoživotní dodržování bezlepkové diety. Žádné léky dodnes neexistují. Lepek je hlavní součástí obilných zrn pšenice, ječmene, žita i ovsa. Ze stravy je nutné zcela vyloučit všechny potraviny, obsahující mouku z těchto obilovin i ve stopových množstvích. Povolena je rýže, kukuřice, soja, pohanka, proso - jáhly, amarant, luštěniny, brambory nebo speciálně upravená bezlepková mouka. Užitečné odkazy
Sdružení celiaků České republiky
Společnost pro bezlepkovou dietu
Poradenské centrum pro celiakii a bezlepkovou dietu
Sdružení jihočeských celiaků
Sdružení občanů s celiakií a potravinovými alergiemi - Karviná